کودکان از دیرباز، قربانی اختلافات و مشاجرات پدر و مادرها در منزل بوده اند. و از این تنشها، که خود هیچ نقش و تقصیری در آن نداشته اند، در معرض صدمه و آسیب قرار گرفته اند. امروزه تأکید اکید روانشناسان بر این است که اختلافات والدین میباید دور از چشم فرزندان و بویژه کودکان، حل و فصل شوند تا روحیه لطیف آنان، لطمات جبران ناپذیر نبیند.
:
به گزارش سایت خبری بینانیوز ، درباره پیامدهای مشاجرات والدین در حضور کودکان، از 6 تن از اعضای تحصیلکرده و صاحبنظر کمیسیون پژوهشهای کودکان کانون آینده نگری نظرخواهی کردیم که پاسخهای آنان را ذیلا میخوانید:
:
– نرگس شکفته دل (کارشناس ارشد روانشناسی و مدیر کلینیک مددکاری اجتماعی ارمغان، و نمایندة کانون آینده نگری در بهبهان): از اثرات مخرب مشاجرات می توان موارد ذیل رامطرح نمود: 1. تقلید کردن این رفتارتوسط کودکان درمواردمشابه. 2.احساس عدم امنیت برای کودک.3.ازبین رفتن نشاط کودکی وبوجود امدن افسردگی.4.پناه اوردن به افراد غیر که بعضا برای کودک خطرافرین است.5.الگوپذیری از والد غیر همجنس6.موردضرب وشتم قرارگرفتن کودک توسط والد عصبانی.7.فرارازمحیط ناامن خانه وجذب شدن در گروه های بزهکار. 8.گاهی والدی از کودکان به عنوان شاهد و قاضی درمشاجرات استفاده میکنند.در این صورت کودک به نفع هرکدام رای دهد والد دیگر از او عصبانی و ناراحت میشود.
:
– مهرانگیز زارع (کارشناس ارشد روانشناسی): سلام. مشاجرات والدين در كودكان و نوجوانان اثار مخرب زيادي دارد. از جمله اينكه كودكي كه شاهد در گيري والدين خود است احساس ناامني كرده و در اضطراب به سر ميبرد و گاهي براي فرار از موقعيت متشنج و اضطراب زا به لاك خود فرو رفته، در دنياي خيال كه در آن احساس امنيت بيشتري ميكنند زندگي ميكنند و منزوي و گوشه گير ميشود . در بسياري از موارد كودك از رفتار والدين الگو برداري كرده و رفتارهاي پرخاشگرانه انجام ميدهد. در هر حال هر كدام از اين روشها ( اضطراب، گوشه گيري، خيالپردازي و پرخاشگري) مي تواند زمينه به موجود آمدن اختلالات شخصيتي و رواني در بزرگسالي شود.
همچنين تحقيقات نشان داده اثري كه مشاجرات والدين بر كودكان و نوجوانان ميگذارد بسيار مخربتر از طلاق است و چه بسا نوجواناني كه براي رهايي از جو متشنج خانواده به دوستان پناه ميبرند و گرفتار دوستان ناباب و به تبع آن بزهكاري ميشوند. مسلماً يك خانواده آرام افراد سالمتر و شادتري را پرورش ميدهد.
:
– سمیه ریاحی خواه (کارشناس ارشد روانشناسی مشاوره): تربیت وآموزش انسان در اولین قدم درخانواده شکل می گیرد. اگر درخانواده روابط هریک از اعضا با دیگران دچاراختلال شود همه سیستم خانواده دچار مشکل خواهد شد.کودکی که دریک خانواده ناسازگار زندگی می کند بیشتر مستعد اختلال عاطفی می باشد و تاثیر زیانبار بر رشد عاطفی کودک خواهد داشت .مشاجره والدین با یکدیگر کودکان را گوشه گیر، افسرده و پرخاشگر می کند و باعث ناامنی و اضطراب و صدمه به احساسات و عواطف آنان شده و زمینه را برای ارتکاب بزهکاری فرزندان فراهم می آورد.
:
– مرجان باغبانی پور (کارشناس ارشد روانشناسی مشاوره): ﺳﻼﻡ ﻣﺸﺎﺟﺮﺍﺕ ﻭﺍﻟﺪﯾﻦ ﺍﺛﺮﺍﺕ ﺑﺴﯿﺎﺭﻣﻨﻔﯽ ﻭﮔﺎﻫﯽ ﺟﺒﺮﺍﻥ ﻧﺎﭘﺬﯾﺮﺑﺮﻓﺮﺯﻧﺪﺍﻥ ﺩﺍﺭﺩﺍﺯﺟﻤﻠﻪ ﺍﺣﺴﺎﺱ ﻋﺪﻡ ﺍﻣﻨﯿﺖ ﺭﻭﺍﻧﯽ ﻭﺍﻓﺴﺮﺩگی؛ ﻭﺍﯾﻨﮑﻪ ﺩﺑﮕﺮ ﻭﺍﻟﺪﯾﻦ ﺑﺮﺍﯾﺶ ﺗﮑﯿﻪ ﮔﺎﻩ ﻣﺤﮑﻤﯽ ﻧﯿﺴد و به ﺩﻧﺒﺎﻝ ﻣﻨﺒﻊ ﻗﺪﺭﺕ ﻭ ﺍﻟﮕﻮﯼ ﻣﻨﺎﺳﺐ ﻣﯽ ﮔﺮﺩﺩ ﺳﺮﮐﺸﯽ ﻭ ﭘﺮﺧﺎﺷﮕﺮﯼ ﻣﯽﮐﻨﺩ ﻭ ﺩﻧﺒﺎﻝ ﺷﺎﺩﯼ ﻭ ﺍﻣﻨﯿﺖ ﺩﺭﺳﺖ ﺑﯿﺮﻭﻥ ﺧﺎﻧﻪ ﻣﯽ ﮔﺮﺩﺩ.
– لیلا نیکپور (دانشجوی کارشناسی ارشد علوم تربیتی): برخی از مجرمان و تبهکاران در کودکی دارای والدین پرخاشگر تندخو بوده اند و این خصلت باعث بوجود امدن بذر نفرت و بدبینی و در نهایت بزهکاری شده است. کودکانی که در محیط متشنج خانه قرار میگیرند احساس ناامنی و نگرانی میکنند که مبادا والدینشان از هم جدا شوند و احساس امنیت خود را در خانه از دست میدهند. اطفال قربانیان خاموش خشونت هستند. در حاشیه قرار گرفته مورد ازار جسمی و روحی قرار میگیرند. البته با توجه به جنس کودکان ضربات وارد شده بر آنها متفاوت است. مثلا در دختران بیشتر علایم اضطراب و افسردگی و در پسران رفتارهای ضد اجتماعی و پرخاشجویانه دیده میشود و در آینده نیز با همسرانشان، بدرفتاری و خشونت میکنند.
:
مهمترین تاثیرات وعوارض مشاجره والدین برفرزندان عبارت است از :
۱-تقلید رفتار والدین درارتباط با جامعه وخانواده
۲-ارث بردن خشونت از والدین
۳-بالاترین موارد کودک ازاری دراینده رادارند
۴-اغلب کودکانی ناسازگار، پرخاشگر و افسرده اند
۵-در آینده شکستهای بیشماری را تجربه خواهند کرد
۶-نگاهی انتقادامیز و تحقیرگونه به خود دارند و خود را مستحق مجازات میدانند
۷- به علت از دست رفتن پایگاه امنیتی در خانواده با تعارضات عمیقی روبرو میشوند که منشا بسیاری از اختلالات روانی است.
:
– بهاره موسوی (دانشجوی کارشناسی ارشد روانشناسی): بيشترين تاثير تربيتي و رواني را كودك از والدين خود ميگيرد و هم اينكه يكي از نيازهاي اساسي و اوليه انسان نياز به امنيت و محبت است كه در خانواده تامين ميشود در پي مشاجره هاي والدين كودك امنيت خود را در خطر مي بيند و احساس ترس و اضطراب ميكند و در جريان اين مشاجره ها كودك نميداند بايد به چه كسي پناه ببرد و همين مساله او را دچار تعارض شناختي ميكند و اين تعارض دروني ميتواند در طولاني مدت در اينده او را دچار مشكلات اساسي و جدي كند اين قبيل كودكان در مقابل مشاجرات والدين زماني كه متوجه ميشوند نميتوانند كاري انجام دهند خود را ناتوان مي يابند و اين كودكان اكثرا اعتماد به نفس و عزت نفس پايين و ترس و اضطراب دارند و اينها همگي باعث ميشوند كه دچار مشكلاتي همچون شب ادراري ،تيك هاي گوناگون مثل جويدن ناخن و كندن مو ميشود و همچنين در اينده ممكن است با مشكلات تحصيلي، پرخاشگري، بيماري هاي رواني و اعتياد دست و پنجه نرم كند.
./.