سخنگوی وزارت امور خارجه ایران با هشدار دوباره نسبت به تبعات هرگونه اقدام نظامی در سوریه، گفت: منطقه نیازمند صبر و آرامش است سخن گفتن از آمادگی برای حمله نظامی به سوریه آن هم بدون موافقت شورای امنیت اقدامی خطرناک و تنشآفرین است.
به گزارش سایت تحلیلی خبری بینانیوز، سیدعباس عراقچی در گفتوگو با ایسنا، خاطرنشان کرد: هرگونه ارزیابی غلط از شرایط سوریه کل منطقه را وارد مرحله پیچیده و خطرناک میکند که تبعات آن دامنگیر همه کشورهای منطقه خواهد شد. وی تاکید کرد: حل مشکل سوریه از طریق اقدامات نظامی نه عملی و نه مفید است و تنها از طریق گفتوگو و مفاهمه سیاسی میتوان به یک راه حل مسالمتآمیز و پایدار در سوریه دست یافت. سخنگوی وزارت امور خارجه ایران اضافه کرد: افکار عمومی جهان فضاسازی دروغین علیه عراق درباره سلاحهای کشتار جمعی و سپس حمله نظامی به آن کشور را فراموش نکرده است و اجازه نخواهد داد که اتهاماتی از این دست فاجعه انسانی دیگری را رقم بزند.
به گزارش ایسنا، روز یکشنبه وزیر دفاع آمریکا به خبرنگارانی که با وی به مالزی سفر میکردند در پاسخ به این سوال که گزینههای نظامی آمریکا در رابطه با سوریه چیست؟ گفت: باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا در حال بررسی تمام گزینههای احتمالی است. خطرات و پیامدهای بسیاری برای اجرایی شدن یا نشدن هر گزینه از سوی آمریکا وجود دارد. باید تمامی جوانب و پیامدهای انجام یا عدم انجام یک واکنش را بررسی کنیم. بنابراین تمامی ارزیابیها در حال انجام است. وی ادامه داد: اوباما در حال بررسی عوامل مختلفی است. این عوامل شامل ارزیابی اطلاعاتی مربوط به حمله شیمیایی به غیرنظامیان در سوریه و همچنین مسائل قانونی وموضوع حمایت بینالمللی از هرگونه واکنش نظامی است. هاگل در عین حال تاکید کرد که ارتش آمریکا کاملا آماده انجام عملیات نظامی علیه سوریه است و در این زمینه همه چیز به دستور اوباما بستگی دارد.
در واکنش به اظهارنظر وزیر دفاع آمریکا، سرگی لاوروف وزیر خارجه روسیه در تماسی تلفنی با همتای آمریکایی خود ضمن ابراز نگرانی نسبت به احتمال حمله آمریکا علیه سوریه اعلام کرد: هرگونه دخالت نظامی در سوریه پیامدهای خطرناکی برای خاورمیانه وشمال آفریقا به دنبال دارد. لاوروف در این تماس اعلام کرد: ما با نگرانی شدید اظهارات مسئولان آمریکایی درباره دخالت نظامی در سوریه را دنبال میکنیم. وی ادامه داد: گروههایی که خواهان دخالت نظامی در سوریه هستند هدفشان ناکام گذاشتن تلاشهای روسیه وآمریکا برای برگزاری کنفرانس ژنو2 است. لاوروف همچنین تاکید کرد: هرگونه حمله نظامی به سوریه پیامدهای بسیار خطرناکی را برای منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا به دنبال خواهد داشت.
سرگئی لاوروف در نشست خبری اضطراری امروز درباره سوریه با تاکید بر اینکه تحریک به ماجراجویی نظامی در سوریه رو به افزایش است؛ افزود: مقامات کشورهای غربی ادعا می کنند شواهدی وجود دارد که دولت سوریه در حمله شیمیایی به غوطه شرقی دست داشته است اما این شواهد را ارائه نمی کنند و نشان نمی دهند. رفتار مقامات کشورهای غربی بر خلاف توافقات قبلی است که در آن گفته شده که هر اطلاعی درباره کاربرد سلاح شیمیایی باید با دقت کامل بازرسی و سپس نتایج آن به شورای امنیت ارائه شود.
در همین رابطه، وزیر خارجه ترکیه تاکید کرده است که آنکارا آماده است به هر ائتلافی علیه سوریه حتی بدون موافقت شورای امنیت بپیوندد. در عین حال وزارت خارجه فرانسه روز دوشنبه در بیانیهای اعلام کرد: هنوز هیچ تصمیمی تا این لحظه برای دخالت نظامی در سوریه اتخاذ نشده است.
زمان حمله نظامی غرب به سوریه مشخص شد؟
روزنامههای انگلیسی از تصمیم واشنگتن و لندن برای آغاز مداخله نظامی در سوریه طی یک یا دو هفته آینده خبر دادند.
روزنامه ایندیپندنت نوشت: کشورهای غربی از جمله انگلیس در نظر دارند اقدام نظامی یک جانبهای را علیه دولت بشار اسد، رئیسجمهوری سوریه ظرف دو هفته آینده به عمل آورند. دیوید کامرون، نخستوزیر انگلیس در جریان تماس تلفنی 40 دقیقهای خود با باراک اوباما، رئیسجمهوری آمریکا به بحث و گفتوگو درباره حملات موشکی به مواضع دولت دمشق پرداخت. کامرون این موضوع را در گفتوگوی تلفنی خود با فرانسوا اولاند، رئیسجمهوری فرانسه نیز مطرح ساخت.
در همین حال، دولت انگلیس اعلام کرده که قدرتهای غربی ظاهرا در پی اقداماتی در راستای جلب نظر موافق سازمان ملل متحد برای آغاز مداخله نظامی در سوریه هستند. به گزارش ایسنا، ویلیام هیگ، وزیر امور خارجه انگلیس اعلام کرد: در قرن 21 ما نمیتوانیم اجازه دهیم که تسلیحات شیمیایی با خشونت تمام در کشوری مورد استفاده قرار گیرد و هیچ عواقبی نداشته باشد. در همین حال، یک مقام دولتی انگلیس اعلام کرد: ما میخواهیم نشان دهیم که حمله این چنینی بدون واکنش جدی باقی نخواهد ماند.
انتظار میرود کامرون که در تعطیلات به سر میبرد تعطیلات خود را کوتاهتر کند و برای برگزاری نشست شورای امنیت ملی دولت انگلیس به لندن بازگردد. گزارشها حاکی از آن است که هرگونه مداخله نظامی احتمالی در سوریه احتمالا در قالب شلیک موشک از سوی نیروهای آمریکایی مستقر در منطقه خواهد بود. البته روزنامه گاردین در گزارش خود اعلام کرد که کشورهای عضو سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) میتوانند بدون حکم سازمان ملل متحد در سوریه اقدام نظامی به عمل آورند؛ نظیر اتفاقی که در مداخله نظامی آمریکا در کوزوو روی داد.حمله به بازرسان شیمیایی سازمان ملل
منابع سوری از حمله به ناظران شیمیایی سازمان ملل در منطقه معظمیة دمشق خبر دادند. منابع سوریه اعلام کردند که افراد مسلح با شلیک به سوری کارشناسان شیمیایی سازمان ملل مانع از ورود آنها به منطقه معظمیة الشام واقع در حومه دمشق شدند.بنا به گفته مخالفان سوری، شلیک گلوله از سوی ارتش سوریه بوده و نظامیان دولتی مانع ورود کارشناسان به این منطقه که گفته میشد در آن از سلاحهای شیمیایی استفاده شده، شدند.
کارشناسان شیمیایی سازمان ملل از صبح امروز (دوشنبه) ماموریت خود را برای جمعآوری مدارک در زمینه استفاده احتمالی از سلاحهای شیمیایی در اطراف دمشق آغاز کردند.دولت سوریه و مخالفان هر دو متعهد شدهاند که با کارشناسان سازمان ملل همکاری کامل خواهند داشت.
جهان در انتظار تحقیق بازرسان سازمان ملل
بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل، از بازرسان خود در سوریه خواست که بدون تعلل تحقیقات را شروع کنند. بان کی مون درباره اهمیت این تحقیقات گفت: سرعت در انجام این کار مهم است. ما دیگر نمیتوانیم تاخیری را در این زمینه مجاز بدانیم.دبیرکل سازمان ملل بار دیگر خواستار آزادی کامل بازرسان برای روشنگری پیرامون حمله شیمیایی اخیر شد. بان کی مون افزود: در برابر آنچه که جنایتی فجیع علیه بشریت به شمار میآید، نباید سکوت کرد و آن را بیمجازات گذاشت.
در همین حال، یکی از مقامات ارشد کاخ سفید گفت: تصمیم دولت سوریه برای صدور اجازه بازرسان سازمان ملل آنقدر دیر اتخاذ شده که نمیتواند معتبر باشد.