گزارش اختصاصی – به قلم سردبیر : در حالی که بهرهبرداري از کارخانجات نان صنعتي در آذربایجان غربی سبب اشتغالزايي بسياري در بین جوانان جویای کار ميشود ولی فعالان این عرصه با مشکلات عدیده ای از جمله مشکل تامین نقدینگی، تامین مواد اولیه، حمل و نقل و توزیع در شبکه های مجاز دست و پنجه نرم می کنند.
ميزان گندم مورد نياز کشور سالانه ده ميليون تن است و شرکت مادر تخصصي بازرگاني دولتي ايران در مسير توليد تلاش می کند که با استفاده از آخرين تکنولوژيها ميزان ضايعات در فرايند توليد نان را کاهش دهد. ميزان ظرفيت مورد نياز براي ذخيرهسازي گندم در کشور 12 ميليون تن است و با وجود اينکه ظرفيت ذخيرهسازي گندم در دولت های گذشته 3 ميليون تن افزايش يافته، امکان ذخيرهسازي 8/6 ميليون تن گندم در سيلوهاي موجود است.
در دنیای امروز که منابع آب محدود و زمین حاصلخیز با هزینه های فراوان محصول کشاورز را روانه بازار می کند، استفاده از تکنولوژی یک امر ضروری و اجتناب ناپذیر است.
مصرف بالای نان و ضایعات بیش از حد متعارف این مهمترین نعمت الهی در سال های اخیر یکی از دغدغه های مسئولان و مردم شده است. مخصوصا پس از اجرای قانون هدفمندی یارانه ها و حذف یارانه نان و گران شدن چند مرتبه این نعمت حاضر در سفره های ایرانی ، توجه ها به نحوه تولید و مصرف نان در کشور زیاد شده است.
در نان سنتي نميتوان هزينههاي بزرگ را از بين برد چرا که توليد نان سنتي يک معادله باخت- باخت است. نانوایی های نان سنتی به هیچ وجه از لحاظ بهداشتی مناسب نیستند، در حالی که کارخانه های نان صنعتی دارای مسئول بهداشتی و کنترل تولید بوده و برای استفاده مناسب است.
تولید انواع نان به روش های سنتی نیز به هیچ وجه ارزش غذایی ندارد و نان های سنتی مانند لواش و سنگک با آرد سفید بدون سبوس، فیبر و ویتامین B تولید می شود، در حالی که سبوس برای بیماران دیابتی و فیبر برای سیستم گوارشی بسیار مفید است.
این در حالی است که رشد تکنولوژي موجب رونق نان صنعتي در استان آذربایجان غربی شده است و در شهر ارومیه تغییر محسوس شکل و شمائل برخی نانوایی ها و مجهز شدن به دستگاههای مدرن تولید نان صنعتی قابل مشاهده است.
این در حالی است که بهرهبرداري از کارخانجات نان صنعتي سبب اشتغالزايي بسياري ميشود و همچنین بهرهبرداري از کارخانجات نان صنعتي سبب ميشود تا تامين نان در مواقع بحراني و با سرعت امکانپذير باشد.
آمارها نشان می دهد که در حال حاضر تعداد محدودی کارخانه تولید نان صنعتی در استان فعالیت دارند و تمام قسمتهای این کارخانهها صنعتی و اتوماتیک هستند. تمام واحدها و خطوط تولیدی این دو کارخانه تمام اتوماتیک بوده و نانهای آن به صورت حجیم و با تکنولوژی روز دنیا تولید میشود.
این در حالی است که کارشناسان معتقدند پخت نان صنعتی بهداشتیتر از نان سنتی انجام میگیرد و باید مسئولان تلاش کنند تا فرهنگ استفاده از نان صنعتی در جامعه نهادینه شود. از نظر تغذیه استانداردترین نان، سنگک است که مصرف آن در استان مطلوب است.
از سوی دیگر باید تلاش شود تا سلیقه مردم در مصرف نان تغییر یابد و برای این منظور باید فرهنگسازی لازم در زمینه آگاهیبخشی از نظر سالمترین نانها از نظر تغذیه و بهداشتی بودن انجام شود.
در حالی که بهرهبرداري از کارخانجات نان صنعتي در آذربایجان غربی سبب اشتغالزايي بسياري در بین جوانان جویای کار ميشود ولی فعالان این عرصه با مشکلات عدیده ای از جمله مشکل تامین نقدینگی، تامین مواد اولیه، حمل و نقل و توزیع در شبکه های مجاز دست و پنجه نرم می کنند.
چالش های موجود در عرصه تولید و عرضه نان صنعتی در استان باید با تدبیر مدیران اجرایی حل شود و در این راستا دولت به منظور حمایت همه جانبه از صنعتگران مصمم است جهت رفع مشکلات موجود در تامین نقدینگی، تامین مواد اولیه، حمل و نقل و توزیع در شبکه های مجاز آن حمایت همه جانبه نماید.
این در حالی است که منویات مقام مععظم رهبری در خصوص حمایت از تولید ملی، ضرورت استفاده از تکنولوژی داخلی برای تولید و کاهش قیمت تمام شده نان تولیدی کارخانجات نان صنعتی در سطح استان را بیش از گذشته نمایان می کند و مشکلات این بخش باید از برنامه های در حال تدوین توسط کارگروه نان صنعتی کشور قرار گیرد.
کارشناسان بر این باورند که اختصاص اعتبار تحقیق و پژوهش جهت ارتقاء کیفیت نان، اعتباری جهت تحقیق و پژوهش به منظور ارتقاء کیفیت، تنوع نان تولیدی و بومی سازی تولید نان صنعتی منطبق با ذائقه ایرانی اختصاص یافته باید جزو اولویت مسئولان و متولیان این بخش قرار گیرد.
همچنین راه اندازی دوره های کاردانی تکنولوژی پخت، عمل آوری خمیر و بسته بندی در مراکز علمی کاربردی نیز می تواند بسیار موثر باشد و تدوین کتب و جزوات آموزشی نیز باید جدی گرفته شود.
ر این رشته ها انجام پذیرد.
تولید نان صنعتی با ماندگاری بالا با کیفیت و تازگی 6 ماهه یکی از نیازهای تحقیقاتی کارخانجات تولید نان صنعتی است که این تکنولوژی بدون استفاده از مواد نگهدارنده می باشد که پس از باز شدن بسته بندی نان تا مدتی نیاز به نگهداری در فریزر نخواهد داشت.
تولید نان به روش صنعتی ضرورت امروز و نیاز فردای استان است و می بایست تمامی دستگاه ها و سازمان های دولتی و انجمن ها در این طرح همت و همکاری نمایند تا این معضلی که کشور و استان را همواره آزار داده است مرتفع گردیده و حرمت نان حفظ گردد و در تحقق فرمایش مقام معظم رهبری در این خصوص که ضایعات نان یک عیب ملی است گام موثری برداشته شود.
لزوم فرهنگ سازی در جهت مصرف نان سالم و بهداشتی در قالب تولید علمی و صنعتی یک ضرورت و اولویت است و از همه مهمتر باید فرهنگ مصرف نان به گونه ای تغییر کند که شعار نان را به گونه ای تغییر کند که شعار نان را سرد بخریم و گرم بخوریم فراگیر شود.