مشکل و بحران دریاچه اورمیه یکی از مهم ترین معضلات نه تنها ایران بلکه خاورمیانه است و باید مسئولان و نهادهای ذیربط با رائه راهکارهای عملی نهایت سعی خود را در این زمینه به کار گیرند.
به گزارش سايت تحليلي و خبري بينانيوز ، کارشناسان بر این باورند که اگر مسئولان در مورد این مساله حیاتی کوچک ترین سهل انگاری داشته باشند، دریاچه اورمیه نیز به سرنوشت کنونی و نامساعد دریاچه اورال دچار خواهد شد. در واقع نتیجه بی توجهی به دریاچه اورمیه ، پدیداری بزرگترین دشت نمک در جهان خواهد بود .
به عقیده کارشناسان، در صورت خشک شدن دریاچه اورمیه ، باد این نمک ها را به زمین های مزروعی اطراف خواهد برد و در آینده ای نه چندان دور شاهد تبدیل زمین های حاصلخیز کشاورزی به شوره زارهای وسیعی خواهیم بود که این امر نیز ضربات جبران ناپذیری به کشاورزی وارد خواهد آورد.
نادر قاضی پور نماینده مردم اورمیه در مجلس شورای اسلامی در خصوص خشک شدن دریاچه اورمیه گفت: در شرایط کنونی با از بین رفتن زمینهای کشاورزی حوزه دریاچه اورمیه که در اثر خشک شدن چاههای عمیق موجود در آنها اتفاق افتاده است، ۳۴ درصد از کارخانه های صنایع تبدیلی در استان آذربایجان غربی تعطیل شده است که این امر اثرات جبران ناپذیری در همه حوزهها از اقتصادی، صنعتی، اجتماعی، فرهنگی به جا خواهد گذاشت.
نماینده مردم اورمیه در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه دولت، همت کافی برای نجات دریاچه اورمیه را نداشته و ندارد گفت: دولت باید بداند که نابودی دریاچه اورمیه مساوی با از دست رفتن هزاران موقعیت اقتصادی و اشتغال در این منطقه خواهد بود.
نادر قاضی پور با بیان اینکه علی رغم اینکه مجلس شورای اسلامی مصوبات خوبی در زمینه نجات دریاچه اورمیه از این وضعیت بحرانی داشته است، گفت: در دولت انگیزه و هدفی در راستای اجرا کردن مصوبات مجلس، به خصوص در مورد دریاچه اورمیه وجود ندارد.
مشكلات زيست محيطي
مسئولین زیست محیطی استان اذربایجان غربی ایران می گویند کلیه جزایر دریاچه به دلیل خشک کردن بخش بزرگی از آن، از طریق خشکی به هم ارتباط یافته اند.
مسئولین زیست محیطی استان اذربایجان غربی ایران می گویند که در حدود ۷۰ درصد از مساحت پیکره آبی دریاچه ارومیه کاسته شده و کلیه جزایر این دریاچه از طریق خشکی به هم ارتباط یافته اند.
به گزارش روابط عمومی اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی به دنبال شروع فصل گرما و کاهش سطح تراز آب دریاچه ارومیه و احتمال خروج حیات وحش از جزایر پارک ملی دریاچه،اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی، اقدام به برقراری گشتهای هوایی بر فراز منطقه نموده است .
به گزارش این نهاد، رئیس اداره محیط طبیعی طی هفته گذشته بیش از سه ساعت پرواز مستقیم بر فراز محدوده پارک ملی دریاچه ارومیه با حضور مدیر کل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی، حسن عباس نژاد و کارشناسان مربوطه صورت پذیرفته است و نتایج بررسی حاکی از این است که حداقل ۷۰ % از مساحت آبی دریاچه کاسته شده و کلیه جزایر از طریق خشکی به هم ارتباط یافته اند و ارزش اکولوژیکی جزایر ۹ گانه که قبلا” محل تخم گذاری انواع پرندگان از جمله فلامینگو و پلیکان بوده کاهش یافته است.
دریاچه ارومیه دارای میلیاردها تن نمک است که در صورت خشک شدن اب آن، این نمک می تواند در میان مدت با پراکنده شدن از طریق باد، بخش بزرگی از زندگی مردم آذربایجان، واقع در شمال غرب ایران را فلج کند.