دانشگاه جانز هاپکینز آمریکا با همکاری یک اتاق فکر اقتصادی این کشور فهرستی ارائه کرده از کشورهایی که “ارزش پول ملی خود را به صورت مصنوعی بالا نگه میدارند و آمار نرخ تورمشان واقعی نیست”. نام ایران در این فهرست قرار دارد.
به گزارش سايت تحليلي و خبري بينانيوز، پایگاه اینترنتی “فُرمت” اتریش نتایج پژوهش استیو هَنکه، اقتصاددان و استاد دانشگاه جانز هاپکینز، و مؤسسه “کیتو” (یک اتاق فکر اقتصادی در آمریکا) را منتشر کرده است. این پژوهش نرخ ارزهای مختلف در بازار سیاه، ارزش واحدهای پول ملی و نرخهای تورم رسمی منتشرشده را زیر ذرهبین برده است.
بر این اساس، در حالی که نرخ برابری پول ملی با ارزهای خارجی و همچنین میزان تورم در آمار رسمی کشورها شرایط اقتصادی باثباتی را ترسیم میکنند، ارزش برخی واحدهای پول ملی در بازار غیررسمی به سرعت سقوط میکند؛ نتیجه: تورم به شدت و گاهی حتی غیر قابل کنترل افزایش مییابد.
در فهرست منتشرشده توسط دانشگاه جانز هاپکینز و مؤسسه کیتو، نام شش کشور به چشم میخورد: ایران، آرژانتین، ونزوئلا، مصر، سوریه و کره شمالی.
به ادعای تنظیمکنندگان این گزارش، همه این کشورها یک نقطه مشترک دارند: شهروندانشان به دلایل مختلف – از ناکارآمدی سیاسی تا جنگ داخلی یا تحریمهای اقتصادی – اعتماد خود به واحد پول ملی را از دست دادهاند. بدین ترتیب ارزش پول ملی این کشورها در بازار غیررسمی به سرعت رو به کاهش است، هر چند رهبری سیاسی در آمارهای رسمی ارزش پول ملی را بالا نگه میدارد.
مشکل اما اینجاست که بحران پول ملی، به تورم دامن میزند و قدرت خرید را کاهش میدهد؛ دو عاملی که دور باطل کاهش هر چه بیشتر اعتماد شهروندان را همچنان حفظ میکند.