شکایت ترکیه از ایران به داوری بین المللی در حالی اواخر تیرماه بررسی میشود که ایران همچنان به شرایط خود مبنی بر کاهش قیمت به شرط افزایش صادرات پایبند است.
به گزارش سایت تحلیلی خبری بینانیوز به نقل از ایسنا ، معاون وزیر نفت در امور بینالملل و بازرگانی در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری )، درباره آخرین وضعیت شکایت ترکیه از ایران به دادگاه داوری بینالمللی به دلیل بالا بودن قیمت گاز ایران، اظهار کرد: در این زمینه ترکها ادعاهایی را درباره بالا بودن قیمت گاز ایران مطرح کرده اند و طبق قرارداد بین ایران و ترکیه پیشبینی شده که طرفین میتوانند زمانی که در مورد قیمت اطمینان نداشته باشند موضوع را در داوری بینالمللی مطح کنند.
وی گفت: در این راستا جلسه اول بررسی شکایت ترکها برگزار شده است و جلسه بعدی اواخر تیرماه جاری برگزار خواهد شد.
معاون وزیر نفت در امور بین الملل و بازرگانی وزارت نفت در پاسخ به اینکه آیا ایران همچنان به شرط خود مبنی بر کاهش قیمت به شرط افزایش صادرات پایبند است؟ تاکید کرد: این موضوع ربطی به داوری و شکایت مطرح شده ندارد و اگر ترکیه خواهان کاهش قیمت است، شرط ایران افزایش صادرات به این کشور است.
براساس این گزارش گزارش ، بر اساس قرارداد 25 سالهای که ایران و ترکیه در سال 1996 برای صادرات سالانه تا 10 میلیارد متر مکعب گاز امضا کردند، از سال 2002 ایران روزانه 30 میلیون متر مکعب گاز به ترکیه صادر میکند به طوری که ایران در سال 2013 با صدور حدود 8 میلیارد متر مکعب، پس از روسیه دومین تامین کننده گاز ترکیه شد. اما بهمن ماه سال گذشته شرکت بوتاش ترکیه با طرح ادعای بالا بودن قیمت گاز صادراتی و تعهد نداشتن ایران به حجم قرارداد، شکایتی را به دادگاه بین المللی ارائه کرد.
در واقع ترکها خواستار کاهش قیمت گاز وارداتی از ایران شدند اما بیژن زنگنه، وزیرنفت کشورمان کاهش قیمت گاز صادراتی به ترکیه را مشروط دانسته و گفته بود که “به شرطی قیمت گاز ایران به ترکیه کاهش مییابد که واردات گاز ترکیه از ایران افزایش یابد چرا که برای ایران سهم بازار بسیار مهم است.”
بر این اساس در سفر رییس جمهور و وزیر نفت به آنکارا مذاکراتی درباره کاهش قیمت گاز صادراتی ایران به ترکیه، صورت گرفته اما نتیجه ای حاصل نشده است.
وزیر انرژی و منابع طبیعی ترکیه نیز پس از مذاکره با هیات ایرانی در ترکیه گفته بود به رغم اینکه مذاکرات با هیأت همراه حسن روحانی، رئیسجمهور ایران، به خوبی پیش رفت اما درباره قیمت گاز ایران مصالحهای عینی حاصل نشد.
تانر ییلدیز تاکید کرده بود که مقامهای ترکیه نارضایتی خود را درباره قیمت کنونی واردات گاز به طرفهای ایرانی اعلام کردهاند و درباره یک فرآیند حکمیت که ترکیه در صدد دستیابی به آن است با آنها گفتگو کردند.
وی همچنین اعلام کرده بود که ایرانیها پیشنهاد چهار صفحهای خود را ارائه کردند اما به آنها گفتیم که این پیشنهاد برای ترکیه کافی نیست.
انتهای پیام