تحلیل روز : به قلم سردبیر – توقف ميوه در گمرکات، تخليه و بارگيري ميوه در مرزها نظارت نداشتن بر نوع سلامت غذايي و سم مصرفي محصول ميوه کشاورزي بسته بندي غير استاندارد ميوه و در نهايت سرمازدگي تنها بخشي از مشکلات باغداران ميوه در آذربايجان غربي است.
آذربايجان غربي به دلايل مختلف از جمله زمين حاصل_خيز، آب و هواي مساعد و معتدل و شرايط جوي خوب يکي از استانهاي برتر حوزه کشاورزي و محصول ميوه است. ميوه هاي مثل سيب ، انگور و گيلاس يا آلبالو و زرد آلو از مهمترين محصولات ميوه آذربايجان غربي هستند که سالانه بخش عمده اي از درآمد و صادرات استان را شامل ميشوند.
در آذربايجان غربي نزديک به 120 هزار هکتار از زمينهاي کشاورزي زير کشت محصولات باغي قرار دارد که سيب درختي با 40 هزار هکتار و باغات انگور با حدود 20 هزار هکتار سطح کشت بيش_ترين ميزان باغات در استان را به خود اختصاص ميدهند.
ميوه سيب که مهمترين محصول آذربايجان_غربي است و کشاورزان زيادي در شهرستانهاي مختلف استان به کاشت درخت سيب و برداشت آن اشتغال دارند، جزء محصولات استراتژيک و کليدي کشور است. همچنين انگور استان که شهره عام و خاص است. و دوشاب آن، سرکه و کشمش که جزء مفيدترين و مهمترين محصولات آذربايجان_غربي محسوب ميشوند.
اگر محصول سيب سلماس، خوي و انگور اروميه معروف باشد نبايد از گيلاس اشنويه غافل شد که شهرت جهاني دارد.
اين شهرستان داراي بيش از پنج هزار هکتار باغات سيب و گيلاس، زردآلو و گردو است که گيلاس آن از شهرت بسزايي برخوردار است. به همين علت به پايتخت گيلاس ايران معروف است و حبوبات گندم، نخود، چغندر قند، سيب زميني، دانههاي روغني و در گذشته برنج گرده و…. از مهمترين محصولات زراعي اشنويه است و ميوههاي جاليزي به صورت کشت دو فصله در اشنويه انجام ميگيرد.
کارشناسان معتقدند در همه جا اروميه را به نام شهر ميوهها ميشناسند براي تبلور اين واقعيت در عمل و در محيط شهري اروميه ايجاد پارک ميوه ميتواند موثر باشد و در جذب گردشگر و درآمد زايي نيز موثر و.واقع خواهد شد.
محصولات باغي استان آذربايجان غربي در سال افزون بر يک ميليون و 600 هزار تن برآورد ميشود که به طور ميانگبن سالانه 450 هزار تن آن در واحد هاي تبديلي به آبميوه و کنسانتره ميوه تبديل ميشود.
اين در حالي است که آذربايجان غربي با صدور 19 هزارو 500 تن کنسانتره ميوه در سال 91 مقام نخست توليد و صادرات اين محصول در کشور را کسب کرد.
ارزش کنسانتره صادراتي استان در سال 91 را 36 ميليون دلار است و اين ميزان صادرات به لحاظ وزني 56 درصد و به لحاظ ارزش 62 درصد نسبت به صادرات سال قبل افزايش دارد.
محصولات باغي استان در سال گذشته نسبت به مشابه سال قبلي افزايش 38 درصدي داشته است و توليدات باغي استان يک ميليون و 485 هزارو 578 تن بوده که نسبت به سال گذشته آن 38 درصد رشد داشته است ولي بازگشت سرمايه و درآمد زايي آن مناسب نبوده است. حجم توليد سيب استان يک ميليون و 200 هزار تن است و اين مقدار نسبت به سال گذشته آن (سال 90)از رشد 56 درصدي برخوردار است.
با نيم نگاهي به وضعيت معيشت و زندگي کشاورزان و باغداران استان ميتوان دريافت که پاره اي از مشکلات باعث شده که عليرغم زحمات طاقت فرسا و فراوان، اين قشر زحمتکش از سودآوري مناسب و متناسب با هزينهها به دلايل گوناگوني محروم شوند.
کارشناسان اقتصادي بر اين باورند که توقف ميوه در گمرکات از مهمترين مشکلات صادرکنندگان ميوه استان است. تخليه و بارگيري ميوه در مرزها موجب بروز خسارت زيادي به ميوه ميشود و کيفيت آن نيز کاهش مييابد.
از سوي ديگر، نظارت نداشتن بر نوع سلامت غذايي و سم مصرفي محصولات کشاورزي يکي ديگر از مشکلات توليدات ميوه است و در عين حال از دلايل استقبال نکردن بازار خارجي از ميوه توليدي استان است و سازمان استاندارد و تحقيقات صنعتي ميتواند وارد اين حوزه شده و ميزان و نوع سم مصرفي را تاييد يا رد کند. موضوع بسته بندي ميوه در آذربايجان غربي نيز از ديگر مسايل و مشکلات عديده کشاورزان است که بايد بهبود يابد. البته با تبليغاتي که از سوي اتحاديه ميوه و تره بار استان انجام گرفته است 80 درصد بستهبنديها به صورت سبدي ارائه ميشود.
از سوي ديگر بلاهاي طبيعي و غير مترقبه نيز که هر از چند گاهي کشاورزان استان را به کما ميبرد. سرماي شديد هوا، گرد و غبار، بارش برف و تگرگ در مناطق شمالي استان مهمترين عوامل خسارت به باغات استان در سال جاري شده است و بيشتر خسارات وارده به محصول انگور سنتي و ايستاده و باغات ميوه هاي هسته دار ، سيب و گردو است .