کشاورزی یکی از پر ریسک و مخاطره ترین شغل ها محسوب می شود و شغل بیش از 42 درصد مردم آذربایجان غربی کشاورزی است.
به گزارش سایت تحلیلی خبری بینانیوز، با وجود اینکه استان 5.6 درصد مساحت کشور است ولی 6.5 درصد کل اراضی مزروعی کشور را شامل می شود و وجود 2 هزارو 900 روستا در آذربایجان غربی نشان از کشاورزی بودن اقتصاد این منطقه دارد.
اما امسال بازهم سرمای فروردین و اردیبهشت ماه کشاورزان و باغداران آذربایجان غربی را غافلگیر کرد و موجب وارد شدن خسارات زیادی به باغ ها و مزارع کشاورزی استان شد.
کشاورزانی که روزی یک سال خانواده خود را در عرض چند دقیقه بارش و چند درجه افت دمای هوا از دست می دهند.
دبیر خانه کشاورزی آذربایجان غربی گفت: متاسفانه در سال جاری کشاورزان و باغداران با مشکل سرمازدگی وسیعی مواجه شدند.
“هدایت فلاحت” ادامه داد: روز های 4 و 29 اردیبهشت امسال بدترین روزها برای کشاورزان استان بود.
وی بارش بی سابقه تگرگ که طی 20 سال گذشته کم نظیر بوده است را موج دیگری از خسارت عنوان کرد و گفت: در 29 اردبهشت بارش تگرگ که 8 دقیقه به طول انجامید، بیش از 500 میلیارد تومان به اراضی باغی و زراعی آذربایجان غربی خسارت زد.
وی تصریح کرد: هرچند امسال خانه کشاورزی پیش قدم شد و تعداد زیادی از باغ های استان از جمله روستای بالو ارومیه که یکی از بزرگترین روستاهای استان است را تبدیل به باغ های ایستاده کرد و این امر باعث شد تا حدود زیادی میزان خسارت کاسته شود ولی با این وجود باغ ها تا 50 درصد خسارت دیدند.
دبیر خانه کشاورزی آذربایجان غربی تاکید کرد: باغ های زردآلو و هلو در شمال استان تا 100 درصد نیز دچار خسارت شدند.
فلاحت تصریح کرد: متاسفانه باغ های اطراف آذربایجان غربی نیز از سرمازدگی در امان نماندند و باغ های انگور اردبیل و به ویژه مشکین شهر نیز دچار سرمازدگی شده اند این امر شاید در فصل تابستان موجب افزایش قیمت زیاد و کمبود میوه در بازار استان و کشور شود.
دبیر خانه کشاورزی آذربایجان غربی در رابطه با باغ های گردو نیز گفت: باغ های گردو نیز دچار خسارات زیادی شدند و برگ های درختان گردو سیاه شده اند.
وی خاطر نشان کرد: باغ های شمال استان به ویژه شهرستان های سلماس و خوی بیشترین خسارت را دیده و بسیاری از کشاورزان کار خود را تعطیل کردند زیرا با وجود هزینه های کارگری دیگر ادامه کار روی زمین برای آنان مقرون به صرفه نیست.
دبیر خانه کشاورزی آذربایجان غربی در پاسخ به تاثیر بیمه کشاورزی در جلوگیری از فشار مالی چند برابر به کشاورزان، گفت: بیمه محصولات کشاورزی یک سوپاپ اطمینان برای کشاورزان است هرچند باغداران چندان از این بیمه استقبال نمی کنند.
رییس کمیسیون کشاورزی و صنایع تبدیلی اتاق بازرگانی ارومیه نیز در رابطه با میزان خسارت سرمازدگی در باغ های آذربایجان غربی، گفت، میزان خسارت به باغ های میوه در مناطق مختلف متفاوت است به طوری که میوه زردآلو در شمال استان کم تر ولی در ارومیه 80 درصد دچار سرمازدگی شده است.
“صمد پور سلطانی” ادامه داد:میوه سیب نیز در منطقه باراندوز خسارت چندانی ندیده است ولی در مناطق داخلی ارومیه و سلماس تا حدود زیادی دچار سرمازدگی شده است.
وی تاکید کرد:هر چند تا کنون آمار دقیقی از میزان ریالی خسارت به باغ های استان در دسترس نیست ولی به طور حتم حداقل 50درصد از باغ های میوه از بین رفته اند.
رییس کمیسیون کشاورزی و صنایع تبدیلی اتاق بازرگانی ارومیه نیز در پاسخ به اینکه کشاورزان تا چه حد از بیمه محصولات کشاورزی استقبال می کنند؟ گفت، خوشبختانه میزان استقبال کشاورزان در رابطه با بیمه کردن محصولاتشان در برابر حوادث غیر مترقبه نسبت به 3 سال گذشته افزایش یافته است اما هنوز بیشتر کشاورزان نسبت به آن مطلع نیستند.
پورسلطانی ادامه داد:اما با توجه به شرایط آب و هوایی و وضعیت کشاورزی مردم منطقه، میزان اعتبار صندوق بیمه کشاورزی چندان مناسب نیست.
وی خاطر نشان کرد: در صورتی که اعتبار این صندوق افزایش یابد کشاورزان رغبت بیشتری برای بیمه کردن محصولاتشان خواهند داشت.
رییس کمیسیون کشاورزی و صنایع تبدیلی اتاق بازرگانی ارومیه تاکید کرد:کارشناسی و قیمت گذاری منصفانه در پرداخت خسارت به کشاورزان می تواند تا میزان زیادی این خسارت وارده به کشاورزان را جبران کند.
حسین حسن زاده کشاورز ارومیه ای گفت: باغ های سیب و هلوی من امسال به طور کلی از بین رفته است.
او در پاسخ به اینکه آیا باغ هایش را بیمه کرده یا نه؟ گفت: من راجع به بیمه محصولات کشاورزی اطلاعی ندارم.
او که باغ هایش در مسیر جاده ارومیه- سلماس است به فکر تامین معاش خانواده با توجه به از بین رفتن محصولاتش است.
حسین شهسوار نیز یکی دیگر از باغداران اهل ارومیه است که باغش در جاده اشنویه قرار دارد به ایسنا گفت: چند سال پیش نیز چنین خساتی به باغ ها وارد شد و من نیز باغم را بیمه کرده بودم،هرچند خسارتی که گرفتم با میزان محصول دهی باغم تطابق نداشت ولی ان را به زخمی از زندگی ام زدم.
کشاورزان در جریان فعالیتهای کشاورزی خود با خطرهای مهمی مواجهاند و علاوه بر اینکه اکثر سود ناشی از فروش محصولات کشاورزی عاید دلالان می شود، برای اجتناب از خسارتهای ناشی از این خطرها به کمکهای دولت یا سایر روشهای جبران خسارت نیاز دارند.
بازار بیمه میتواند راه حلی مناسبی برای تثبیت محصولات کشاورزی و درآمد کشاورزان باشد ولی ناآگاهی کشاورزان از بیمه و توان مالی اندک کشاورزان و نیز دسترس نداشتن آنان به پوششهای کامل بیمهای ضرورت دخالت دولت در این امر به ویژه تأمین بخشی از حق بیمه و خسارت و نیز ارائه پوشش یا تأمین مالی خسارتهای فاجعهآمیز را اجتنابناپذیر میکند