در حالی موضوع حذف سه دهک معادل 30 درصد از لیست یارانهبگیران مطرح شده که ساز و کار تشخیص دهکهای پردرآمدي كه قرار است از ليست دريافت يارانه نقدي حذف شوند، يكي از سوالات جدي عملياتي شدن اين طرح است.
به گزارش سایت تحلیلی و خبری بینانیوز ، به نقل از باشگاه خبرنگاران , در حالی موضوع حذف سه دهک از لیست یارانهبگیران مطرح شده که در صورت اجرای اين طرح، پرداخت نقدی 30 درصد از یارانهبگیران قطع خواهد شد.
البته دولت دهم به دنبال حذف 8 میلیون خانوار از لیست یارانهبگیران بود که عمر دولت احمدينژاد به اجرای این طرح نرسید و با روی کارآمدن دولت یازدهم موضوع هدفمندسازی یارانهها طبق روال گذشته پیگیری میشود.
نمایندگان در نظر دارند با پیشنهاد ماده واحدهای که به قانون 16 مادهای هدفمندسازی الحاق خواهد شد، دولت را ملزم به حذف سه دهک از لیست یارانهبگیران کنند.
اما این نکته مبهم وجود دارد که ساز و کار تشخیص دهکهای پردرآمد چه بوده و برچه اساسی، اقدام به حذف این سه دهک خواهند کرد؟
اطلاعات دقيقي از داراييهاي افراد نداريم
در این رابطه “حسینعلی حاجیدلیگانی” عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات به باشگاه خبرنگاران گفت: از جمله مشکلاتی که در اجرای این طرح وجود دارد، این است که ما سیستم اطلاعاتی کاملی از وضعیت داراییهای افراد جامعه نداریم.
وی افزود: بنابراین با وجود این مشکل نمیتوانیم تشیخص بدهیم که کدامیک از افراد جامعه در کدام دهک قرار دارد.
نماینده شاهینشهر تصریح کرد: این موضوع از آنجایی اهمیت پیدا میکند که قرار است سه دهک از لیست یارانهبگیران حذف شود.
اگر عزم جدي باشد، دهكها قابل تشخيص است
این در حالی است که “جعفر قادری” رئیس کمیته اقتصادی کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات، نظر دیگری دارد و معتقد است: اگر دولت عزم و اراده جدی برای تشخیص دهکها داشته باشد، این کار عملی است.
وی در این رابطه گفت: دولت پایگاههای اطلاعاتی زیادی در اختیار دارد و میتواند با تطبیق اطلاعات این پایگاهها و با روشی علمی و با تلفیقی از ثروت و درآمد افراد به توان خرید آنها پی ببرد.
نماینده شیراز تصریح کرد: افراد یا توان جاری دارند یا ثروتی دارند که منشاء درآمد است، بنابراین با مجموع اینها میتوان قدرت خرید افراد را تشخیص داد.
عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات با رد اين مسئله كه برخي از داراییهای افراد در جایی به ثبت رسمی نرسيده است، گفت: تمام اطلاعات مربوط به افراد وجود دارد، از قبیل اطلاعات مربوط به املاک و مستغلات، اطلاعات خودرو، زمینها و … که با اطلاعات آنها میتوان به درآمد و ثروت آنها پی برد.
قادری تاکید کرد: به عنوان کسی که اطلاعات اقتصادی دارد میگویم، اگر عزم و ارادهای برای تشخیص دهکها وجود داشته باشد، این امر به راحتی قابل انجام است.
نماینده شیراز اظهار داشت: در اقتصاد هیچ روش بیهزینه وجود ندارد بنابراین باید روشی انتخاب کنیم که هزینه آن کمتر باشد.
اضافه ميشود، “عليمحمد احمدي” نماينده دهلران پيش از اين در گفتگو با باشگاه خبرنگاران از تصمیم کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس برای الزام دولت به حذف 3 دهک از لیست یارانهبگیران خبر داد.