شرق: کار آنقدر بالا گرفته بود که نماینده مجلسی تهدید کرد با گوجه از یک میهمان خارجی احتمالی تحلیف استقبال میکند؛ اما «اتحادیه اروپا» پیش از اینکه کار به تخممرغ گندیده و بقیه ابزار پذیرایی برسد، اعلام کرد که برای این مراسم نمایندهای نمیفرستد.
ابراز تمایل «جک استراو»، وزیر خارجه بریتانیا، برای سفر به تهران و دیدار با حسن روحانی، در داخل کشور موافقان و مخالفان زیادی به راه انداخت، برخی با این نگاه که او قصد دارد در مراسم «تحلیف» حسن روحانی شرکت کند، خواستار عذرخواهی او از ملت ایران شدند. اختلافها در این میان روند صعودی گرفته بود که اتحادیه اروپا تصمیم خود را اعلام کرد: «برای مراسم تحلیف ریاستجمهوری ایران، نمایندهای نمیفرستد.»
به گزارش سایت تحلیلی خبری بینانیوز و به نقل از خبرگزاری «مهر» نقل از روزنامه «ایونینگ استاندارد» چاپ لندن نوشت، وزارت خارجه انگلیس تایید کرده با وجودی که برای «تحلیف» حسن روحانی دعوت شدهاند، حتی یک دیپلمات را برای حضور در این مراسم نخواهند فرستاد. اگرچه نمایندگان انگلیس در «تحلیف» محمود احمدینژاد نیز شرکت نکرده بودند، اما روابط ایران و انگلیس با حمله دانشجویان به محل سفارت این کشور در تهران، در یکسالونیم گذشته رو به وخامت گذاشته است.
وزارت خارجه انگلیس گفت: «موضع اتحادیه اروپا بر این استوار است که تنها در صورت صلاحدید، نمایندگان سفارتهای محلی (مقیم تهران) حضور یابند. با توجه به اینکه انگلیس در تهران سفیر ندارد، شرکت نخواهیم کرد.»
روزنامه «گاردین» نیز در گزارشی نوشت که اتحادیه اروپا نمایندهای برای شرکت در مراسم «تحلیف» روحانی به ایران نمیفرستد و فقط دیپلماتهای مستقر در تهران نماینده اتحادیه اروپا در این مراسم خواهند بود.
«ویلیام هیگ»، وزیر خارجه انگلیس هفته گذشته گفته بود که کشورش برای افزایش تماسها با مقامات ایران آمادگی دارد اما سخنگوی وزارت امور خارجه انگلیس گفت که عادیسازی روابط دیپلماتیک دوجانبه در نهایت به دادن اطمینان معتبر از جانب ایران درخصوص امنیت دیپلماتهای انگلیسی و نیز پیشرفت در مذاکرات هستهای چندجانبه بستگی خواهد داشت.
در عین حال داگلاس الکساندر، نماینده پارلمان انگلیس و وزیر امور خارجه دولت سایه گفت که نپذیرفتن دعوت برای حضور در مراسم «تحلیف» روحانی از سوی وزارت خارجه انگلیس هم «قضاوت نادرست» و هم «فرصتی از دست رفته» خواهد بود.
وی افزود: «دیپلماسی، دیدار با افرادی است که با آنها مخالفید. انگلیس باید با دیگر کشورهای اروپایی برای تعامل با رییسجمهور جدید ایران در عین حال که فشار مسالمتآمیز از طریق تحریمها را حفظ میکند، کار کند. دفتر جک استراو، وزیر امور خارجه پیشین انگلیس روز چهارشنبه اعلام کرد که هیچ دعوتنامه رسمی از جانب تهران برای حضور در مراسم تحلیف دریافت نکرده است.»
اول مرداد، سیدعباس عراقچی، سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری با خبرنگاران گفت: «برای اولینبار بعد از انقلاب تصمیم گرفته شد از مقامات خارجی هم در مراسم تحلیف دعوت به عمل بیاید. ما دعوت عام صورت دادهایم و به غیر از آمریکا و رژیم صهیونیستی از همه کشورها دعوت کردهایم. البته تمرکز ما بر کشورهای منطقه است و استقبال بسیار خوبی در حد استانداردهای مراسم تحلیف از این دعوت صورت گرفته است.» او در پاسخ به سوالی که آیا در مراسم «تحلیف» از دولت انگلیس نیز دعوت شده است، تاکید کرد: «ما در اروپا، استثنا قایل نشدیم، از همه کشورها دعوت کردیم، تمرکز ما بر کشورهای منطقه بوده و عموما با حضور کشورهای دوست و همسایه صورت میگیرد.»
تاکنون اعلام شده که معاون رییسجمهور عراق، رییسجمهور لبنان، روسایجمهور افغانستان، تاجیکستان و پاکستان، نخستوزیر سوریه، وزیر توسعه ترکیه و مقامات بلندپایه از عمان، امارات، قطر و دیگر کشورهای همسایه در مراسم تحلیف رییسجمهور حضور پیدا خواهند کرد. کشورهای حوزه آمریکای لاتین نیز در سطح بالا در این مراسم شرکت خواهند داشت که از آن جمله میتوان به حضور «نیکلاس مادورو» رییسجمهور ونزوئلا اشاره کرد.