در سالهاي اخير اخبار متعددي در زمينه بروز زمينخواري در جاي جاي كشور به ويژه مناطق خوش آب و هوا گزارش شده است.
به گزارش سایت خبری بینانیوز، با توجه به اينكه مقام معظم رهبري در زمينه مقابله با معضل زمين خواري، درياخواري، كوه خواري و… همه دستگاههاي را ملزم به رعايت قوانين و جديت در برخورد با هر گونه نارسايي كردهاند، اما باز در گوشه و كنار كشور اخباري مبني بر وقوع اين اين نارسايي به گوش ميرسد. حال زمين خواري ديگر از تصرف كوه، جنگل و… فراتر رفته و به درياچه اروميه و اراضي كه روزي محل تفريح افراد و تجمع بخشي از نعمت عظيم اين درياچه بود رسيده است. اين در حالي است كه معصومه ابتكار رئيس سازمان محيط زيست از اقدامات گوناگون براي احياي اين درياچه خبر ميدهد. درياچه اروميه دومين درياچه شور جهان است كه در 18 سال گذشته با بحران شديد كم آبي مواجه شده و از پهنه 5700 كيلومتري آن تنها حدود 5 تا 10 درصد باقي مانده است و با تداوم اين امر هماكنون نزديك به دو و نيم ميليارد متر مكعب آب در آن وجود دارد.
برگشتن آب به سمت دشت
روز گذشته مدير دفتر توسعه و برنامهريزي ستاد احياي درياچه اروميه ضمن اشاره به زمينخواري در درياچه اروميه، از دستاندازي دامداران و كشاورزان منطقه به اراضي 100 هزار هكتاري اين درياچه خبر داد و افزود: براي سال آينده قرق اراضي غيرقابل احياي درياچه اروميه با همكاري سازمان حفاظت محيط زيست انجام خواهد شد. مسعود تجريشي با اشاره به اينكه وسعت زميني كه امكان زمينخواري در درياچه اروميه دارد، حدود 100 هزار هكتار است، گفت: اين اراضي قبلا جزو درياچه اروميه بوده ولي با توجه به اينكه آب رودخانه به محضي كه به اين نقطه ميرسد پخش شده و باعث ميشود رسوباتي در آنجا شكل گيرد و شيب آن معكوس شود و ديگر آب از اين نقطه وارد درياچه نميشود، بلكه به داخل دشت برگشته و تبخير ميشود.
او با تاكيد بر اينكه اين اراضي در صورت پرآب شدن درياچه اروميه نيز به دليل شيب منفي آن نميتواند آب را در خود جمع كند و آب به سمت دشت برميگردد، اظهار كرد: رسيدن آب به اين اراضي باعث شيرين شدن خاك و رويش علف روي آن و ورود دام براي چرا شده است، در اين شرايط با ورود دام به درياچه، نمكهاي كريستال شكل خود را از دست داده و با وزش باد به عنوان نمك و غبار بلند ميشوند و منطقه را تحت تاثير قرار ميدهند.
مراقبت از بخش غيرقابل احياي درياچه در مقابل تعديها
تجريشي با بيان اينكه مشكل دوم ناشي از شيرين شدن خاك اين اراضي ورود كشاورزان به منطقه و كشت محصولات است، افزود: چون اين زمينها را كسي قرق نكرده، كشاورزان در اين اراضي كشت محصول ميكنند و بعد از مدتي صاحب زمين ميشوند در حالي كه اين اراضي جزو درياچه اروميه است. تجريشي با اشاره به اينكه درياچه جزو اراضي است كه كسي اجازه دخل و تصرف در آن ندارد، گفت: بايد اين منطقه قرق شود كه نه دام وارد منطقه شود و نه كشاورزي در آن صورت گيرد.
چون پوشش گياهي اين اراضي مانع خيزش نمك، غبار و حافظ مردم منطقه در برابر اين پديدهها خواهد بود. او با بيان اينكه متاسفانه اين 100 هزار هكتار هنوز قرق نشده و حصار ندارد، افزود: در حال حاضر از اين راضي براي چراي دامها استفاده ميشود و برخي كشاورزان نيز به سبب خاك مساعد آن بخشهاي مختلف را تصرف كرده و شروع به كشت و زرع در آن كردهاند، در حالي كه اين دخل و تصرف غيرقانوني و خارج از مصوبات ستاد احياي درياچه اروميه است.
مدير دفتر توسعه و برنامهريزي ستاد احياي درياچه اروميه در پايان با اشاره به اينكه طبق مصوبات ستاد، اين اراضي بايد به عنوان منطقه احيا شده با كاركرد اكولوژيك قرق شود، اظهار كرد: قرق و كنترل اين اراضي توسط سازمان حفاظت محيط زيست به دليل كمبود نيروي انساني و امكانات مالي ميسر نيست، بنابراين قرار شده اين سازمان، نيرو و امكانات مورد نياز را به ستاد احياي درياچه اروميه اعلام كند تا براي سال آينده اقدامات لازم براي قرق اين منطقه انجام شود. به گزارش ايسنا، دبير ستاد احياي درياچه اروميه نيز پيش از اين به زمينخواري در درياچه اروميه اشاره و مراقبت از بخش غيرقابل احياي اين درياچه در مقابل تعديها و زمينخواريها را به عنوان يكي از خواستههاي ستاد احياي درياچه اروميه از سازمان حفاظت محيط زيست اعلام كرده بود.
./.